Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της μαιευτικής

24 Αυγ. 2017

pregnant woman sun

Πριν κάποιους μήνες, έγραψα ένα άρθρο σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που θεωρώ απαραίτητες για την ασφαλέστερη και πληρέστερη παρακολούθηση των εγκύων γυναικών στην εποχή μας. Πολλοί συνάδελφοι συμφώνησαν με τις θέσεις μου και κάποιοι διαφώνησαν, παραμένοντας πιστοί στα πρότυπα του κλασικού μαιευτήρα.

Σε συνέχεια του άρθρου μου λοιπόν έχω να πω τα εξής. Η μαιευτική έχει αλλάξει ως ειδικότητα για τους εξής λογούς.

Α) Ο κοινωνικός ιστός έχει διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα τα περισσότερα ζευγάρια που κυοφορούν να ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός της εγκύου ειδικά σε ηλικίες άνω των 40, έχει λίγο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει σάκχαρο κατά την κύηση, αυξημένη πίεση, θρομβωτικά επεισόδια κοκ.

Β) Πολλές γυναίκες πλέον κυοφορούν με αυξημένο σωματικό βάρος και αυτό οδηγεί στα παραπάνω προβλήματα.

Γ) Πολλά ζευγάρια τεκνοποιούν με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κυοφορούν σε ένα ποσοστό περίπου ένα στα τέσσερα, με δίδυμες κυήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ηλικία κύησης, τοποθετεί το περιστατικό σε ομάδα υψηλού κινδύνου και για την κυοφορούσα αλλά και για το/τα έμβρυα.

Δ) Μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και αυξημένος κίνδυνος για γενετικά νοσήματα. Αυτός δε ο κίνδυνος αυξάνει γεωμετρικά μετά τα σαράντα.

Ε) Κάποιες γυναίκες έχουν χειρουργηθεί για ινομυώματα, ίσως πάνω από μια φορά, που και αυτό καθιστά επιτακτική τη στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Βλέπουμε λοιπόν πως αλλιώς ήταν η μαιευτική πράξη πριν από 20-30 έτη που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 28 και αλλιώς τώρα που το όριο έχει μετατεθεί 10 χρόνια αργότερα και με σημαντικά ποσοστά γυναικών να κυοφορούν μετά τα σαράντα.

Πρακτικά λοιπόν η παρακολούθηση μιας εγκύου αποτελεί, ως αρχή, σύμπραξη πολλών ειδικοτήτων. Από την εμπειρία μου στο ιατρείο μου η ανάγκη αιματολόγου και ενδοκρινολόγου είναι πλέον μόνιμη. Επίσης εντός του ιατρείου μου συστεγάζεται ο συνάδελφος Μιχάλης Φιλιππίδης ο οποίος έχει εστιάσει πέραν της γυναικολογίας και μαιευτικής, σε προβλήματα του μαστού, κάτι που και αυτό θέλει προσοχή σε γυναίκες που μένουν έγκυες άνω των σαράντα. Η παρουσία συναδέλφου εμβρυομητρικής ιατρικής είναι επίσης απαραίτητη και για αυτό έχουμε πλέον μόνιμη συνεργασία με 3 εμβρυομητρικούς συναδέλφους.

Μια γυναίκα που μένει έγκυος στις μέρες μας, είναι μεν φυσιολογικό γεγονός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια κύηση θέλει προσοχή και αυξημένη φροντίδα σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κύηση αρχίζει με τη σύλληψη και δεν τελειώνει με την γέννα, ανεξάρτητα εάν ο τοκετός είναι φυσιολογικός ή καισαρική, αλλά δυο μήνες μετά όταν πλέον ο οργανισμός έχει επανέλθει στα φυσιολογικά, προ της εγκυμοσύνης, πλαίσια!

Άρα, μια κύηση δεν είναι υπόθεση 9 μόνο μηνών αλλά σχεδόν ενός έτους. Είναι αδύνατον ένας γιατρός να μην λείψει κάποιο διάστημα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου είτε για εκπαίδευση είτε για ξεκούραση κοκ. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι ομαδική προσπάθεια και η κυοφορούσα να γνωρίζει όλη την ομάδα και να αισθάνεται ασφάλεια με όλους.

Βάσει όλων των παραπάνω και λόγω της εξειδίκευσής μου, η οποία είναι η αναπαραγωγική ιατρική, θεωρώ πως η δημιουργία μιας ομάδας με εξειδικευμένους γιατρούς είναι όχι αναγκαία αλλά απαραίτητη. Για αυτόν τον λόγο έχουμε δημιουργήσει μια σύμπραξη με τέσσερεις γυναικολόγους συναδέλφους, τον κ. Μιχάλη Φιλιππίδη, που όπως ήδη ανέφερα είναι εντός του ιατρείου μου, τον κ. Νίκο Μπάρδη που ανήκει στην χειρουργική μου ομάδα εδώ και δέκα χρόνια, και τον κ. Κωνσταντίνο Ζώρη, που χειρουργούμε όλα τα δύσκολα μαιευτικά περιστατικά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Ολοκληρώνοντας, συντονίστρια και υπεύθυνη για την οργάνωση των εξετάσεων, υπερήχων και επισκέψεων είναι το δεξί μου χέρι η εξαιρετική και εμπειρότατη μαία μου, Κική Μαντζακίδου με την όποια συνεργάζομαι τα τελευταία 25 χρόνια.

Εύχομαι σε όλες καλό φθινόπωρο, υγεία και όσες κυοφορούν με το καλό να φέρουν στον κόσμο τα παιδάκια τους.

Γεώργιος Πιστοφίδης, MB. BS. FRCOG, Χειρουργός Γυναικολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr