Η σημασία του δείκτη CΑ 125 στη γυναικολογία

02 Ιαν. 2017

woman stomach pain

Ο βιο-δείκτης CΑ 125, ανακαλύφθηκε το 1981 από τους Robert Bast και Robert Knapp. Η ονομασία Cancer Antigen CA 125, στα ελληνικά καρκινικό αντίγονο 125, δόθηκε καθώς ήταν η 125η μονοκλωνική πρωτεΐνη που απομονώθηκε να αντιδρά στα καρκινικά κύτταρα της ωοθήκης.

Η βασική λοιπόν αξία αυτού του βιο-δείκτη, είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της ωοθήκης αλλά και η παρακολούθηση της πορείας της νόσου, σε χειρουργημένες ασθενείς, ώστε συντόμως να αντιληφθεί ο γιατρός αν η νόσος υποτροπιάσει.

Το πρόβλημα με αυτόν τον δείκτη, είναι ότι αυξάνεται όχι μόνον σε περιπτώσεις καρκίνου αλλά και σε καλοήθεις νόσους εκ των οποίων η πιο συχνή είναι η ενδομητρίωση και ειδικά όταν η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου!

Η σημασία του CΑ 125 αποκτά μεγαλύτερη αξία για τη διάγνωση του καρκίνου της ωοθήκης σε μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ειδικά γύρω από τις ηλικίες των 60 ετών που και ο καρκίνος της ωοθήκης φθάνει στο ζενίθ του.

Τώρα σε νέες γυναίκες ο δείκτης αυτός αυξάνεται συχνότερα σε γυναίκες με ενδομητρίωση ειδικά όταν η νόσος αφορά όχι τόσο πολύ κύστες των ωοθηκών αλλά την περιτοναϊκή της μορφή ή την εν τω βάθει νόσο που είναι και η πιο επώδυνη.

Άρα όταν έχουμε νέα άτομα με έντονη δυσμηνόρροια, δηλαδή επώδυνη περίοδο, η οποία χειροτερεύει με τα χρόνια και συνοδεύεται με αυξανόμενα επίπεδα του αντιγόνου CΑ 125, η πρώτη διάγνωση είναι ενδομητρίωση και όχι καρκίνος.

Σε αυτές τις γυναίκες σωστό είναι:

1) Η εξέταση για τον CΑ 125 να γίνει στο μέσον της περιόδου και να επαναληφτεί την ίδια ημέρα εντός τριμήνου.

2) Σαν αρχική θεραπεία ενδείκνυται η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού και η αξιολόγηση της πορείας της νόσου βάσει κλινικής συμπτωματολογίας και επανάληψη της εξέτασης για τον CΑ 125 πάλι εντός τριών μηνών.

3) Αν ο πόνος συνεχίζεται με μικρή διαφορά από πριν, έστω κι αν τα επίπεδα του CΑ 125 μειώνονται, σωστό είναι να υποβάλλεται η ασθενής σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση για την ακριβή εκτίμηση της πυέλου.

Η περιτοναϊκή ενδομητρίωση μακροχρόνια επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Ενώ η έγκαιρη θεραπεία της, που γίνεται μόνον λαπαροσκοπικά, είναι ιδανική για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης.

Άρα ολοκληρώνοντας, ο βιο-δείκτης CΑ 125, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση του καρκίνου της ωοθήκης, αλλά τώρα ελέγχεται και για άλλες περιπτώσεις όπως η ενδομητρίωση ειδικά στις νέες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Βέβαια αν ο δείκτης είναι πολύ αυξημένος (τα φυσιολογικά επίπεδα είναι 1-35), δηλαδή άνω του 100, σωστό είναι η γυναικολογική εξέταση και ο κολπικός υπέρηχος να συνοδεύεται και από Μαγνητική Τομογραφία κάτω κοιλιάς ώστε να αποκλείουμε περιπτώσεις κακοήθειας της ωοθήκης.

Γεώργιος Πιστοφίδης, MB. BS. FRCOG, Χειρουργός Γυναικολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr