Πόση είναι η αναμονή από την εξωσωματική και κρυοσυντήρηση όλων των εμβρύων έως την εμβρυομεταφορά;

06 Φεβ. 2017

happy pregnant woman

Όλο και συχνότερα πλέον εφαρμόζεται η μέθοδος της κρυοσυντήρησης όλων των εμβρύων ύστερα από μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο συνηθέστερος λόγος για αυτή την πρακτική είναι για να αποφύγουμε μια επιπλοκή της θεραπείας με γοναδοτροπίνες (ενέσεις για την διέγερση των ωοθηκών) που λέγεται υπερδιέγερση των ωοθηκών.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν μια πιθανή κύηση ύστερα από υπερδιέγερση των ωοθηκών θα επιδεινώσει τα συμπτώματα και ο χρόνος ανάρρωσης θα παραταθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα για την υγεία της γυναίκας αλλά και για την έκβαση της κύησης, τα έμβρυα να κρυοσυντηρηθούν και η εμβρυομεταφορά να γίνει σε επόμενο κύκλο.

Επίσης υπάρχει η συζήτηση ότι η μεταφορά εμβρύων από κατάψυξη ίσως και να υπερέχει σε σχέση με τον φρέσκο κύκλο και αυτό διότι οι ορμόνες που έχει πάρει η γυναικά ενδεχομένως να επηρεάζουν το ενδομήτριο με ένα τρόπο που δεν ευνοεί την εμφύτευση.

Η αναβολή της εμβρυομεταφοράς όμως, παρόλο που εφαρμόζεται για να προφυλάξει την υγεία της γυναίκας, έχει επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη ψυχολογία του ζευγαριού προκαλώντας στρες και απογοήτευση λόγο καθυστέρησης της εμβρυομεταφοράς.

Πόσο σύντομα λοιπόν μπορεί να γίνει η εμβρυομεταφορά αυτών των εμβρύων ώστε να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας;

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε συμφωνία για τον χρόνο αναμονής πριν την μεταφορά των κρυοσυντηρημένων εμβρύων. Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, η επιτυχία της εμβρυομεταφοράς δεν επηρεάζεται, είτε τα έμβρυα μεταφερθούν στον αμέσως επόμενο κύκλο, είτε σε επόμενους.

Επομένως μεταφέροντας τα έμβρυα συντομότερα, στον αμέσως επόμενο κύκλο, ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής και η αγωνία των ζευγαριών χωρίς να επηρεάζεται η επιτυχία της θεραπείας αλλά και η υγεία της γυναίκας.

Σωτηρία Καλύβη, Mαία, πιστοποιημένη συντονίστρια θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF Coordinator)

Πηγή: Human Reproduction - Oxford University Press 23/01/2017

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr