Βρετανία: το δεύτερο χειρότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην Δυτική Ευρώπη

14 Ιουν. 2015

uk child death

Τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανότερο να πεθάνουν πριν φτάσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους από ότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα εκτός από τη Μάλτα.

Σχεδόν πέντε στα χίλια παιδιά που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πεθάνουν πριν από την ηλικία των πέντε. Το ποσοστό προκαλεί έκπληξη για μια χώρα με δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές βασικές αιτίες είναι η φτώχεια και οι περικοπές στην κοινωνική πρόνοια. Τα μωρά που πεθαίνουν κάτω από την ηλικία του ενός έτους προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, γεννιούνται με πολύ μικρό βάρος και έχουν γονείς καπνιστές. Η θνησιμότητα των παιδιών από ένα έως πέντε ετών συνδέετε κυρίως με τραυματισμούς, ατυχήματα και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η παιδική θνησιμότητα στις ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερη, με 6.6 θανάτους παιδιών ανά χίλιες γεννήσεις αλλά το ποσοστό 4.9 του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διπλάσιο από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Στην Ισλανδία καταγράφονται 2.4 θάνατοι ανά χίλιες γεννήσεις και τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Σουηδία, την Φινλανδία και τη Νορβηγία. «Μείναμε έκπληκτοι από αυτά τα ευρήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σημαντικές προόδους στο σύστημα δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια...» ανέφερε ο Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας & Αξιολόγησης (Ihme) και συγγραφέας της σχετικής μελέτης.

Η Δρ. Ίνγκριντ Γούλφ, του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής & Παιδικής Υγείας, δήλωσε: «Το 2008, κατά την διάρκεια των εκλογών, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του. Τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει μια αναντιστοιχία σε σχέση με την ρητορική της κυβέρνησης και των πολιτικών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια και τα παιδιά."

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Χόρτον, εκδότης του ιατρικού περιοδικού Lancet, ανέφερε ότι οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν υπόψη την υγεία των παιδιών πιο σοβαρά – «Οι λόγοι για την αυξημένη παιδική θνησιμότητα ίσως να είναι πιο περίπλοκοι αλλά αναμφίβολα περιλαμβάνουν την κακή οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έως ότου οι πολιτικοί μας αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά την υγεία των παιδιών, την υγεία των βρετανών πολιτών της επόμενης γενιάς, τα νεογνά καθώς και τα μεγαλύτερα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν και να πεθαίνουν χωρίς λόγο»

Η θνησιμότητα των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη κατά τις πρώτες έξι ημέρες μετά την γέννηση. Εκτός Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Πηγή: The Times 10/06/2015

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr