Γιατί υπάρχουν τόσα λίγα αντιϊκά φάρμακα;

15 Μαϊ. 2020

coronavirus

Η απάντηση βασίζεται στη βιολογία, και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι ιοί χρησιμοποιούν τα δικά μας κύτταρα για να πολλαπλασιαστούν. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θανάτωση των ιών χωρίς να σκοτώσουμε τα δικά μας κύτταρα κατά τη διαδικασία.

Tα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιών. Δεν είναι αντιικά. Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωναϊού, οι ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να βρουν ένα αντιικό που μπορεί να θεραπεύσει το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Μια αντιικά θεραπεία που παρεμβαίνει στον ιικό κύκλο «ζωής» κατά τη διάρκεια αυτών των συμβάντων θα μπορούσε να είναι επιτυχής. Το πρόβλημα είναι ότι εάν στοχεύει μια διαδικασία αναπαραγωγής που είναι επίσης σημαντική για το κύτταρο ξενιστή, είναι πιθανό να είναι τοξικό και για τον ανθρώπινο ξενιστή.

Τα επιτυχημένα αντιικά στοχεύουν και διακόπτουν μια διαδικασία ή δομή μοναδική για τον ιό, αποτρέποντας έτσι την αντιγραφή του ενώ ελαχιστοποιεί τη βλάβη στον ασθενή. Όσο περισσότερο εξαρτάται ο ιός από το κύτταρο ξενιστή, τόσο λιγότεροι στόχοι υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν με αντιιικά φάρμακα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ιοί προσφέρουν λίγα σημεία που μπορούν να στοχευτούν. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία διαφοράς μεταξύ ανθρώπων και ιών, κάτι που οδήγησε σε κάποια επιτυχία. Ένα παράδειγμα είναι η γρίπη Α, η οποία είναι μια μορφή της γρίπης.

Η γρίπη Α ξεγελά τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να μπορεί να εισέλθει σε αυτά. Μόλις βρεθεί μέσα στα κύτταρα μας, ο ιός πρέπει να "γδυθεί", αφαιρώντας το εξωτερικό του στρώμα για να απελευθερώσει το RNA του στο κύτταρο. Μια ιική πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη matrix-2 είναι το κλειδί για αυτήν τη διαδικασία, διευκολύνοντας μια σειρά γεγονότων που απελευθερώνει το ιικό RNA από το σωματίδιο του ιού. Μόλις το ιικό RNA απελευθερωθεί μέσα στο κύτταρο του ξενιστή, μεταφέρεται στον πυρήνα του κυττάρου για να ξεκινήσει η αντιγραφή του ιού.

Αλλά εάν ένα φάρμακο μπλοκάρει την πρωτεΐνη matrix-2, το ιικό RNA δεν μπορεί να βγει από το σωματίδιο του ιού για να φτάσει στον κυτταρικό πυρήνα, όπου πρέπει να αναπαραχθεί. Έτσι, η μόλυνση σταματά.

Πηγή: The Sunday Times 02/05/2020

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr