Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν;

01 Οκτ. 2015

what every couple needs to know

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο/απάντηση, για το δημοσίευμα του καθηγητή Dr. Robert Winston (H εκμετάλλευση των άτεκνων ζευγαριών με την εξωσωματική γονιμοποίηση), τα τελευταία 10 χρόνια, ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που με επισκέπτονται με την επιθυμία να τεκνοποιήσουν, έχει μετατοπισθεί προς το τέλος της δεκαετίας των 30.

Γενικά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που ενδιαφέρονται για γονιμότητα, είναι πως η γονιμότητα στην γυναίκα αρχίζει να μειώνεται μετά τα 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 40. Σε αυτές τις ηλικίες, οι πιθανότητες των γυναικών να τεκνοποιήσουν διαφοροποιούνται βάσει των ποιοτικών ωάριων που έχουν απομείνει στις ωοθήκες τους. Επίσης, μετά τα 40 οι πιθανότητες αποβολών αυξάνονται.

Η ηλικία της γυναίκας επηρεάζει την γονιμότητα. Επειδή τα περισσότερα ζευγάρια πλέον αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει πως οι εξετάσεις πρέπει να είναι συνοπτικές και οι αποφάσεις γρήγορες.

Το πρώτο πράγμα που ρωτάω είναι ποσό χρόνο προσπαθεί ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει φυσιολογικά. Κάποιες φορές, ο ένας εκ των δυο λείπει μακριά από το σπίτι, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών η ναυτικών. Σε αυτά τα άτομα μπορεί και ο ένας χρόνος να είναι λίγος... αν όμως το ζευγάρι έχει επαφή για 12 μήνες χωρίς επιτυχία, τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει.

Το δεύτερο είναι να ελέγξω το ιστορικό του ζεύγους. Αν η γυναίκα είχε εγκυμοσύνες ηθελημένες η μη στο παρελθόν, αν υπήρξαν χειρουργεία στην μήτρα η στις ωοθήκες, ή αν είναι ο δεύτερος γάμος όπου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχουν παιδιά από τον πρώτο, κ.ο.κ. Το ιστορικό πολλές φορές κρύβει απαντήσεις που μπορούν να ρίξουν φως στο πρόβλημα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις έχω διαπιστώσει ζευγάρια να έχουν μυστικά μεταξύ τους.

Ο γιατρός οφείλει με τρόπο να εκμαιεύσει αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει για ταχύτερη διάγνωση. Η εμπιστοσύνη του ζεύγους, ειδικά στην πρώτη επίσκεψη, είναι το παν.

Το τρίτο είναι ο έλεγχος του σπέρματος και η ύστερο-σαλπιγγογραφία. Αυτές οι δυο εξετάσεις πρέπει πάντα να γίνονται άμεσα και ανεξάρτητα από την ηλικία και βεβαίως ορμονικός έλεγχος που δείχνει την κατάσταση των ωοθηκών στην γυναίκα.

Αποφάσεις μπορούν να ληφθούν όταν όλα τα παραπάνω συζητηθούν και όταν το ζευγάρι έχει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εάν το ζευγάρι είναι νεώτερο, δηλαδή περίπου 30 ετών, το σπέρμα του συζύγου καλό, η σαλπιγγογραφία και o ορμονολογικός έλεγχος φυσιολογικός, υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει.

Ο πρώτος δρόμος είναι να αυξήσει τις πιθανότητες προσδιορίζοντας με υπέρηχο τις ημέρες της ωορρηξίας και κάνοντας συγχρονισμένες επαφές τις αντίστοιχες ημέρες. Επιπρόσθετα μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας εφαρμόζοντας τεχνικές τύπου σπερματέγχυσης. Σε περιπτώσεις γυναικών με άστατο κύκλο, όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και υπερηχογραφικής εξέτασης, αυξάνει τις πιθανότητες για τεκνοποίηση.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η λαπαροσκόπηση αν και εφόσον στην σαλπιγγογραφία εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση αν κάτι όντως υπάρχει όπως συμφύσεις ή φλεγμονώδης νόσος, η διόρθωση γίνεται επί τόπου. Αν πάλι δεν βρεθεί τίποτα που να εμποδίζει την τεκνοποίηση εφησυχάζω το ζευγάρι και το ξαναβλέπω σε 6 μήνες. Πολύ συχνά το ζευγάρι τα καταφέρνει μόνο του σε αυτό το διάστημα.

Ως τελευταία λύση, ειδικά σε νεωτέρα ζευγάρια, όταν όλες οι θεραπείες έχουν αποτύχει προτείνω την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γιώργος Πιστοφίδης
MB.BS. FRCOG
Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων Μ. Βρετανίας

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr